9 Şubat 2015 Pazartesi

SAVAŞIN ÇIĞLIĞI: "LEYLA"

Takvimler 1992 yılının Nisan ayını gösterdiğinde dünya gözünü Bosna'ya çevirmişti. Bağımsızlıkla gelen ve 3,5 yıl boyunca ülkenin tüm halkını etkileyecekti. Savaşanlar canından olacak ya da sakat kalacak; evde bekleyen kadınların çoğu tecavüz kamplarına alınıp çeşitli işkence ve tacizlere maruz kalacaktı.

Yalnız istediğini gören, istediğini duyan "büyük" güçlerse uzaktan seyredecek; güvenli bölge ilan edecekleri Srebzenitsa zamanı geldiğinde bombalara ve ölümlere meydan olacaktı.
Tüm bu olayların, ölümlerin ortasında her zamanki gibi olan kadınlara olacaktı. Bu kadınlardan biri de Leyla idi.
....

Arkadaşımın hediye ettiği kitapla tanıdım Leyla'yı. Yaşanmış hikayeler özellikle ilgimi çektiği için sabırsızlıkla okumaya başladım kitabı. Ve bir anda kendimi Leyla'nın gözünden Bosna'ya, katliama bakarken gördüm. Okurken, hemen her sayfasında "Keşke sadece kurgudan ibaret bir kitap olsaydı" dedim, keşke yaşanmasaydı. Ama yaşandı hem de yanı başımızda, dünyanın gözleri önünde. Bosna'da Irak'ta, Afganistan'da... Leylalar her yerde oldular. Savaşların acılarını da en çok onlar yaşadılar.

Kitapta hikayesi anlatılan Leyla'nın tek suçu, bulunmaması gereken bir zamanda, bulunmaması gereken bir yerde olmasıydı. Ne yazık ki savaşın ortasında kaldı. Daha da kötüsü toplama kampına alındı.

Kitapta bir insanın (özellikle kadınların) yaşayabileceği en kötü anlara şahit oluyorsunuz. Gerçek bir yaşam öyküsüne tanık olmak ve "Leyla"yı anlamak adına okumanızı tavsiye ederim.



...........................................................................................................................................



YAZAR: Alexandra CAVELİUS
YAYINEVİ: Pegasus Yayınları
ÇEVİREN: Firuzan GÜRBÜZ
SAYFA: 280

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder